Khamis, Ogos 21, 2008

BEN

Bagi yg meminati majalah utopia n gempak sure korunk kenal ngan kartunis Ben. Juice amat admire ngan lukisan Ben. Firstly Juice mengenali Ben melalui majalah utopia n gempak, time tu Ben ada satu kolum bersiri yg bertajuk The FishesPhotobucket. Wah cite nih best sgt, setiap bulan Juice trtggu sambungan cite ni. Haa mule dr ctu r Juice sentiasa ikut perkembangan Ben n novel grafik terbarunye.

The Fishes ni kisah 2 beradik yg jatuh cinte ngan lelaki yg same. Yg akak name Angel n adik name Ann. Mamat dlm novel ni plak known as Mr Cool. Mase kecik2 dulu Mr cool pnh kapel ngan Angel tapi x lame coz Angel kene ikut ayah die gi oversea. Mr Cool amat kecewa n x pnh lupekan Angel. Walaupun Mr Cool dh kahwin n ada anak, Angel slalu dlm hatinye. One day Mr Cool bertemu ngan Ann ( adik angel) secara kebetulan. Bile Mr Cool tgk wajah Ann same cam Angel Mr Cool mendekati Ann utk mengenalinye. Ann plak mmg knl ngan Mr Cool coz akak die slalu cite psl mamat ni, entah cmner Ann jatuh cinta ngan Mr Cool.

Ada plak bdk kolej Ann, Elvin ada hati kat Ann Mamat ni mmg x puas hati ngan Mr Cool coz die slalu layan lbh kurang je ngan si Ann ni. Yg paling cedih bile Mr Cool still anggap Ann as Angel, x pnh lupakan Angel walau Ann kt depan die. Bile Ann dapat th n kecewa ngan feeling Mr Cool, die cube terima Elvin. Bile hati Ann dh terubat n nk terima Elvin kebetulan plak ayah si Elvin tu adalah ayah Ann jgk. Mak Ann dh bunuh diri coz ayah die ada affair, n pompuan tu adalah mak Elvin. Pas Ann byk sgt terima tekanan, kat ending story ni Ann bunuh diri, so berkejar r Mr Cool n Elvin dptkan Ann. Lastly Ann mati n Mr Cool menyesal.Kalu dihayati mmg cedih r cite nih, sampai skrg Juice still x jemu bace.


Okey selain The Fishes ada gak novel lain, cam Le Gardenie n The Fatal Chaos. Le Gardenie ni cite cinta bdk sekolah rendah, ksh bdk2 tp lukisan Ben mmg cun giler. Watak novel ni plak diberi name buah cam Kiwi, Orange, Apple n Lemon. Cute kan, watak n name same2 cute.

The Fatal Chaos plak personally Juice x minat sgt coz cite byk lwn2 n gdh2 erm x sesuai ngan Juice yg ske mende2 cute nih.

Selain novel utk cite bersiri, Ben ada gak novel kn collection karya Ben dr ruangan Emotion kat Utopia. First bertajuk Innocent n 2nd bertajuk Naive, kebykkn storyline utk ruangan emotion nih lebih tertumpu pd cinta, pengorbanan n family.

Skrg karya Ben dh xde kat Utopia or gempak lg, fatal chaos dlm gempak skrg nih pun org lain yg ambil alih. Juice dpt tahu Ben dh jadi kartunis new magazine cal Powder, tpkan dh lame Juice x dpt beli Powder coz magazine nih cam dh x publish, bile Juice cari kat kedai mmg dh xde. Hopefully pasni Juice berpeluang membaca karya Ben, pade sesiape yg tahu perkembangan Ben skrg jgn lupe leave comment utk Juice ek.


Photobucket

6 ulasan:

ichigo berkata...

juice, how r u?
dira ada baca buku innocent je...karya lain dira takde baca lah!
tp kalau yg translation from nihongo to bm, dira tak pernah miss..my fave is obata yuki, violet..bla bla bla..tak ingt lah biru violet ku kot!! hehe..minat tp tak ingt title plak..ceh!
take care dear

Juice berkata...

hai dira im fine
juice minat gak ngan obata yuki..destini violet n biru violetku...cite dye romantikkn
juice minat gak usama maki..orange kiss n secangkir teh karamel.
u take care 2..

Le.Baron berkata...

juice......i love ben sooo much.....and just now i just bought"the fishes"but the story is not as great as "le.gardenie"i read the book at school until i cry.....then my teachers and my friends cheer me up....i cry all because of the book....

Tanpa Nama berkata...

hye juice...nape sy bce dlm bku bkn aan yg mati tp mr.c0ol...
the fishes the best...

+ mika + berkata...

salam...hi there...nice writing...act, ada correction sket utk the fishes tuh...ending bkn ann yg mati tp mr cool yg mati so that dia mintak ann tlg jaga anak dia...harap maklum...neway, happy blogging... =)

suraya berkata...

salam ^^ sye ara ~ sy mnt gile gan KOMIK GEMPAK STARZ ! hehehe .. smea citea BEN sy da bce , pling gempak FATAL CHAOS ~! suke PHOEBE , watak die COOL ^^ huhu ~ but syg nyea bab LE.GARDENIE , komik diee yg teakhir tu lukisan xbpea LAWA ;p hehe . anyway smea komik nie BEST ^^